28.11.2013

antipasto, pl. antipasti

s.m. (cuv. it.; culin.)

–Gustare, aperitiv–

„Prânzul începe cu antipasto (înainte de masă) ce constă dintr-un platou de tartine cu pâine prăjită, măsline sau jambon de Parma şi pepene galben.“ Avantaje VI 05 p. 102, cit. de Stăncioi-Scarlat

Antipasti... Oricine este familiarizat cu gastronomia italiană va înţelege, întâlnind în meniu acest cuvânt, că este vorba despre aperitive şi gustări.“ J.naţ., suplim. 2 IV 08, cit. de Stăncioi-Scarlat

Antipasti – sunt «uvertura» meselor italieneşti, nişte aperitive care stârnesc pofta de mâncare (de ex. măsline marinate, pere proaspete cu parmezan, ardei sau gogoşari copţi stropiţi cu ulei de măsline şi oţet aromat etc.).“ AS 5 II 11 p. 13


(din it. antipasto, pl. antipasti; PR, Ox, Enc, DIR; MDN)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu