s.m. (cuv. it.; culin.)
–Gustare, aperitiv–
„Prânzul începe cu antipasto (înainte de masă)
ce constă dintr-un platou de tartine cu pâine prăjită, măsline sau jambon de
Parma şi pepene galben.“ Avantaje VI 05 p. 102, cit. de Stăncioi-Scarlat
„Antipasti... Oricine este familiarizat cu
gastronomia italiană va înţelege, întâlnind în meniu acest cuvânt, că este
vorba despre aperitive şi gustări.“ J.naţ., suplim. 2 IV 08, cit. de Stăncioi-Scarlat
„Antipasti – sunt «uvertura» meselor
italieneşti, nişte aperitive care stârnesc pofta de mâncare (de ex. măsline
marinate, pere proaspete cu parmezan, ardei sau gogoşari copţi stropiţi cu ulei
de măsline şi oţet aromat etc.).“ AS 5 II 11 p. 13
(din it. antipasto, pl. antipasti; PR,
Ox, Enc, DIR; MDN)