–Polifenol prezent în unele fructe precum strugurii,
murele sau alunele de pământ–
„O substanţă prezentă în cantităţi mari în vin ajută
la combaterea bolilor cardiovasculare. Substanţa se numeşte resveratrol
şi la începutul anilor ’90 a fost izolată în alune şi dude. […] Ea are un
puternic efect anticoagulare, împiedicând blocarea vaselor de sânge, cea mai
frecventă cauză a atacurilor cardiace şi congestiilor cerebrale. Conform unor
studii preliminare, resveratrolul ar putea duce şi la formarea de noi
dendrite în creier şi ar putea fi util în tratarea bolilor pulmonare
obstructive cronice. Concentraţia de resveratrol diferă în funcţie de
tipul de vin, sortimentele roşii conţin de 10 ori mai multe molecule decât cele
albe.“ jurnalul.ro 7 VI 04
„resveratrolul, o substanţă găsită în pieliţa
şi în seminţele strugurilor, are efect antioxidant, anticoagulant şi de
dizolvare a grăsimilor din sânge, deci, implicit, de reglare a nivelului
colesterolului.“ adevarul.ro 20 V 12
„Resveratrolul este o substanţă chimică extrem
de puternică care protejează organismul de procesul inflamator.“ gandul.info 25
II 13
(din engl. resveratrol, fr. resvératrol)