s. (cuv. sp.)
1. –Specie
de ardei iute originar din statul mexican Tabasco–
„Ardeiul iute şi celelalte condimente picante, precum
chili, wasabi sau tabasco, pot deveni aliatele noastre atunci când vrem
să scăpăm de câteva kilograme în exces, susţine medicul nutriţionist M.B.
Condimentele iuţi cresc rata arderilor cu 25% timp de trei ore după masă,
explică specialistul în nutriţie.“ cotidianul.ro 13 X 10 12 X 10
2. –Sos
realizat cu ardei tabasco, folosit drept condiment, marcă înregistrată a
companiei nord-americane McIlhenny–
„Ardeiul iute, alături de alte condimente picante,
precum chili sau tabasco (sos de chili) sunt considerate, de către
medicii nutriţionişti, «prietenii» curei de slăbire. «Aceste condimente
stimulează producţia de endorfine şi adrenalină din organism şi cresc rata
metabolismului (arderile) cu 25 la sută, timp de trei ore după masă», afirmă
dr. M.B., medic nutriţionist.“ gandul.info 12 VI 09
„fanii nu s-au lăsat descurajaţi şi au decis să
trimită producătorilor mai multe sticle de sos Tabasco, ca referire la
preferinţele culinare are protagoniştilor din «Roswell».“ gandul.info 8 I 13
v. şi sambuca 2009
(cf. engl. tabasco)