s.m. (cuv. it.; bot., culin.)
„pâine cu broccoli şi/sau zucchini, brioşe cu
brânză şi scorţişoară, pâine cu şuncă, brânză şi ardei Jalapeno, salată de
fasole multicoloră cu pimento, salată de conopidă cu măsline, caserolă cu
sparanghel şi crab imperial, creveţi stil creol, antricoate şi coaste de porc
asezonate cu toate nebuniile lumii, cârnaţi cu mere şi jeleu, supă cajun de
fructe de mare, ciocolată de casă, bulgări de zăpadă cu cocos, prăjiturele cu
oţet şi vanilie. “ z.dum. 13 V 03
„Folosit în gastronomia românească precum şi în cea
internaţională datorită calităţilor deosebite nutritive şi terapeutice,
dovlecelul este o legumă de culoare verde sau galben deschis, cu o aromă
delicată. Indiferent de sortiment – Zucchini, cel verde; Patison, cel
galben, de formă discoidală – se consumă
de obicei legumele tinere, fiind mai gustoase şi mai uşor de digerat.“ jurnalul.ro
30 VII 08
„Că tot e vară, am pofit şi la un Millefeuille de zucchini
şi vinete, cu brânză de capră şi roşii uscate la soare, stropit cu un sos Pesto
Genovese.“ Ev.z. 18 VI 13 p. S9
[pron. dzuchíno]
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu