26.05.2014

zuccchino, pl. zucchini

s.m. (cuv. it.; bot., culin.)


„pâine cu broccoli şi/sau zucchini, brioşe cu brânză şi scorţişoară, pâine cu şuncă, brânză şi ardei Jalapeno, salată de fasole multicoloră cu pimento, salată de conopidă cu măsline, caserolă cu sparanghel şi crab imperial, creveţi stil creol, antricoate şi coaste de porc asezonate cu toate nebuniile lumii, cârnaţi cu mere şi jeleu, supă cajun de fructe de mare, ciocolată de casă, bulgări de zăpadă cu cocos, prăjiturele cu oţet şi vanilie. “ z.dum. 13 V 03

„Folosit în gastronomia românească precum şi în cea internaţională datorită calităţilor deosebite nutritive şi terapeutice, dovlecelul este o legumă de culoare verde sau galben deschis, cu o aromă delicată. Indiferent de sortiment – Zucchini, cel verde; Patison, cel galben, de formă discoidală –  se consumă de obicei legumele tinere, fiind mai gustoase şi mai uşor de digerat.“ jurnalul.ro 30 VII 08

„Că tot e vară, am pofit şi la un Millefeuille de zucchini şi vinete, cu brânză de capră şi roşii uscate la soare, stropit cu un sos Pesto Genovese.“ Ev.z. 18 VI 13 p. S9


[pron. dzuchíno]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu