–Componentă activă a plantelor din genul Capsicum
(ardei)–
„Substanţa care dă iuţeala, capsaicina, se
găseşte în cantităţi foarte mici la ardeiul aromat, în cantităţi de zeci de ori
mai mari (ajungând la 0,1%) la ardeiul iute. În afară de capsaicina,
gustul ardeilor iuţi (paprika) se datorează în mare parte uleiurilor
esenţiale.“ hotnews.ro 1 VIII 06
„Ardeii sunt bogaţi în vitamina C, conţin elemente
care măresc elasticitatea vaselor sangvine la nivelul creierului. Capsaicina
din această legumă pune în libertate endorfinele, «hormonii optimismului».“ gandul.info
21 IV 10
„Poate că termenul de «capsaicină» nu vă sună
cunoscut, însă cu siguranţă aţi consumat măcar o dată în viaţă un ardei iute. Capsaicina
este o substanţă prezentă în ardeii iuţi, care dă senzaţia de căldură îbn
contact cu pielea, atunci când sunt ingeraţi.“ R.l. 11 VII 13 p. 11
v. şi 5 III 10
(din engl. capsaicin, fr. capsaïcine)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu